Cà phê đen
Ca Phe Den v překladu černá káva je základ všech kávových nápojů Vietnamu. Důležitost tohoto jednoduchého nápoje můžeme ilustrovat s příkladem italského espressa. Stejně jako mají Italové základ všech kávových nápojů espresso (cappuccino je espresso s pěnou, latte je espresso s našlehaným mlékem, flat white je dvojté espresso s našlehaným mlékem a tak dále), Vietnam má Ca Phe Den.
Stejně jako Italská káva, pokud se Ca Phe Den nepřipraví dobře, nebude dobře chutnat ani nápoj připravený s Ca Phe Den. Jestli nejste tedy spokojeni s nachystaným nápojem, zkuste nejdříve zkontrolovat, jestli jste dobře připravili „černou kávu“.
Recept
- Do phin filtru dáme 15g nebo 4 čajové lžičky namleté vietnamské kávy a uhladíme sítkem tak, aby byla káva rovnoměrná
- Phin filtr položíme na skleničku a nalijeme 30ml vroucí vody. Opět stlačíme síťku.
- Po 20 sekundách dolijeme vroucí vodu do ¾ phin filtru a necháme překapat
- Káva by měla téct alespoň 5 minut
Tip: Pokud káva teče až moc rychle, můžete pět zatlačit na síťku, nebo příště přidat více kávy.
Tip 2: Pro ledové nápoje chceme silnější koncentrát, a tak by měla káva téct pomaleji.
Cà phê đen đá
Recept
- Do phin filtru dáme 15g nebo 4 čajové lžičky namleté vietnamské kávy a uhladíme sítkem tak, aby byla káva rovnoměrná
- Phin filtr položíme na skleničku s ledem a nalijeme 30ml vroucí vody. Opět stlačíme síťku.
- Po 20 sekundách dolijeme vroucí vodu do ¾ phin filtru a necháme překapat
- Káva by měla téct alespoň 5 minut
Tip: Snažte se dát více ledu.
Tip 2: Pro milovníky silnějších káv přidejte led do skleničky až po překapání kávy a rychle zamíchejte. Led tak nemá šancí roztát a zjemnit výsledný nápoj.
Tip 3: Pro lepší vizuální zážitek můžete výsledný nápoj pořádně zamíchat v šejkru. Vznikne tím krásná pěna v horní části nápoje.