Ca Phe Sua (Ca Phe Nau)
Ca Phe Sua v překladu mléčná káva je v podstatě cà phê đen se sladkým kondenzovaným mlékem.
Vietnam je sice druhý největší dodavatel kávy na světe, ale je první největší dodavatel robusty na světě. Rozdíly mezi dvěma hlavními odrůdy kávy jsou značné. Zatímco je arabika kyselejší a chuťově jemnější, robusta, jak již název odpovídá, je robustnější, obsahuje více kofeinu a je hořčejší. Chuťový profil robusty se tedy mnohem lépe hodí ke sladkému kondenzovanému mléku.
Recept:
- Do skleničky nalijeme sladké kondenzované mléko. Čím sladší kávu chcete, tím více mléka.
- Uděláme si cà phê đen
- Výsledný nápoj zamícháme.
Ca Phe Sua Da
Ca Phe Sua Da anebo mléčná káva s ledem je vůbec nejoblíbenější nápoj ve Vietnamu. V Evropě máme cappuccino a ve Vietnamu zase Ca Phe Sua Da. Verze této kávy můžete najít na každém rohu, a to nejen v kavárnách a restauracích.
Recept:
- Do skleničky nalijeme sladké kondenzované mléko. Čím sladší kávu chcete, tím více mléka. Pro ledovou kávu doporučujeme více salka.
- Uděláme si cà phê đen. Opět doporučujeme silnější kávu.
- Kávu se salkem pořádně zamícháme.
- Do výsledného nápoje dolijeme led a pořádně zamícháme.